Ja

H1 Sliperiet - en kreativ plats för alla åldrar

Tänk dig en miljö där det finns alla former av kreativitet och där du kan upptäcka, utöva, och utveckla dina kulturella och kreativa intressen. H1 Sliperiet är ett kulturhus för kreativt skapande i alla åldrar, ett besök i kulturhuset är kravlöst och öppet för alla.

När du kommer uppför trappan in på Sliperiet möts du av ett hus som sjuder av aktivitet. Inne i keramikverkstaden går båda drejskivorna för fullt och föreståndaren Marie Korvala skyndar runt för att finnas till hands för alla som vill jobba med lera.

– Det jag framför allt vill, är att alla ska veta, att vi finns till för alla åldrar och att alla är välkomna, oavsett om man är 12 eller 82 år gammal. Här kan man vara kreativ oavsett ålder, säger Marie.

Sliperiet är verkligen ett kreativt paradis för alla åldrar. I huset finns keramikverkstad, pysselhörna, träslöjdsrum, filmverkstad, musikstudio och mycket mer. Alla barn under 10 år måste ha med sig en vuxen, men annars är det fritt fram för alla åldrar. Måndag och torsdag är det öppet hus mellan kl 16-20 och då får du göra vad som helst. De öppna kvällarna behöver ingen föranmälan och är helt avgiftsfria.

Friluftsområden för utflykter

I Filmrummet möter vi Sascha som har hand om dem som vill testa film, foto, 3D- modellering, printing och VR-glasögon. Just 3D-modelleringen är väldigt populär och Sascha visar oss några modeller som tidigare besökare har gjort.

– Tänk att en 10-åring kan lära sig programmet på några dagar och sedan på egen hand skapa 3D-modeller. Det är så roligt att se dem få prova på saker som de kanske inte skulle ha möjlighet till annars, säger han.

De kvällar som Sliperiet har öppet för alla så finns ungerfär sex personer i personalen på plats. De försöker att finnas på plats för de olika aktiviteter för att inspirera besökarna till vad de kan göra. Bea visar oss runt och i de olika verkstäderna.

– Man behöver inte anmäla sig innan, utan det är bara att komma och testa. Är någon är här för första gången, så brukar vi visa runt och berätta vad det finns att göra, säger hon. Du behöver inte oroa dig för att känna sig vilsen, vi ser oftast om någon är ny besökare och kan guida dem.

En dröm för många är att få stå på en riktigt scen och det finns på Sliperiet. Här finns även musikrum där du har fri tillgång till piano, trummor och andra instrument. Om du har ett band så finns även två replokaler som du kan boka, i musikrummen där det är drop in när du vill spela. Om du är intresserad av att spela i band finns möjligheten att du hittar andra på Sliperiet som du kan spela med.

Sliperiet har ett nära samarbete med kulturskolan, de har repetitioner i musikrummen och andra aktiviteter i lokalerna. Vissa delar går att hyra för privata arrangeman om det är lediga, men Sliperiets egna verksamhet går alltid först.

I mitten av lokalen finns en yta för skapande med tyg, pärlor, garn, trä, stenar – ja nästan allt man kan tänka sig i materialväg, där finns även ett litet kafé.

– Det finns verkligen inga begränsningar när det gäller skapande här! Så sprid ordet till alla som tycker det är kul att vara kreativa, alla är välkomna, säger Marie.