Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Turvallisuus             

Jos asunnossasi syttyy tulipalo tai tapahtuu vakava onnettomuus, voit aina soittaa numeroon 112.  Numero kuuluu SOS Alarmille, joka lähettää tarpeen vaatiessa paikalle poliisin, ambulanssin, paloauton tai muun tarpeellisen pikaisen avun saamiseksi.

SOS Alarmin verkkosivustolla on tietoja suomeksi.linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan Saat tietää, miten hälytys tehdään ja sen, mitä sinun on kerrottava saadaksesi nopeasti oikeaa apua.

Jos jotakin vakavaa tapahtuu
Jos yhteiskunnassa tapahtuu jotakin vakavaa, esimerkiksi onnettomuus, jossa myrkyllistä kaasua pääsee ilmaan, kuulet voimakkaan äänisignaalin. Ääni kuuluu voimakkaana 7 sekunnin ajan, minkä jälkeen ääni lakkaa kuulumasta 14 sekunnin ajaksi. Tämän jälkeen ääni kuuluu jälleen 7 sekunnin ajan. Tätä jatkuu vähintään 2 minuutin ajan.

Kuulleessasi varoitussignaalin mene sisään ja sulje ovet, ikkunat ja ilmanottoaukot. Ota radiosta esiin paikalliskanava (P4) saadaksesi tietää, mitä on tapahtunut ja mitä sinun pitää tehdä.

Kriisitietoja kunnan verkkosivulla
Jos tapahtuu onnettomuus ja syntyy häiriö, jolla on vaikutusta Örnsköldsvikin asukkaisiin, kunta tiedottaa häiriöstä verkkosivustollaan.Tällöin kyse voi olla esimerkiksi vesivuodosta, suuresta tulipalosta tai rajuilmasta, jotka ovat aiheuttaneet virran katkeamisen.

Ruotsia osaavat voivat tilata kunnan kriisitiedot Facebookin kautta. Osoite: www.facebook.com/ornskoldsvikskommun.krisinformationlinkki toiselle sivustolle.

Palohälytin
Jokaisessa asunnossa tulisi olla palohälytin. Huolehdi siitä, että kuulet palohälyttimen äänen makuuhuoneestasi äläkä unohda vaihtaa sen paristo(j)a säännöllisin väliajoin.

Kansalliset vähemmistöt
Ruotsissa on viisi tunnustettua kansallista vähemmistöä, saamelaiset, romanit, tornionlaaksolaiset, juutalaiset ja ruotsinsuomalaiset. Ruotsi on myös säätänyt lain, jonka tarkoituksena on vahvistaa vähemmistöryhmien vaikutusmahdollisuuksia ja ‑oikeuksia  sekä edistää vähemmistökielten, saame, meänkieli, suomi, jiddiš ja romani, käyttöä. Vähemmistöryhmiin kuuluvilla on oikeus oppia, kehittää ja käyttää vähemmistökieltään.

Erityisen vahvat oikeudet on suomea, meänkieltä ja saamea puhuvilla. Voit ottaa yhteyden viranomaisiin ja saada vanhustenhuoltoa suomen kielellä, meänkielellä ja saamella, jos käytettävissä on näitä kieliä taitavaa henkilökuntaa.  Jos asuinkuntasi kuuluu suomen kielen, meänkielen tai saamen kielen hallintoalueeseen, sinulle pitää lisäksi järjestää mahdollisuus olla yhteydessä kuntaan omalla äidinkielelläsi ja saada vastaus sekä suullisesti että kirjallisesti tällä kielellä. Voit myös vaatia lasten päivähoitoa ja vanhustenhuoltoa joko osittain tai kokonaan suomen kielellä.

Örnsköldsvikin kunta on hakenut pääsyä suomen kielen hallintoalueeksi vuoden 2016 alusta lähtien. Kunta selvittää myös mahdollisuuksia päästä saamen kielen hallintoalueeksi.


Sidan uppdaterades

Sidansvarig: