Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Värdiga mottagare av stipendier uppmärksammades på nationaldagen
Stipendiaterna står på scenen på torget

Personer som stått för förtjänstfulla insatser inom kultur, fritid och idrott tackades på scenen av kultur- och fritidsnämndens ordförande Björn Olsson (C) längst till höger i bild.

Värdiga mottagare av stipendier uppmärksammades på nationaldagen

I samband med nationaldagsfirandet i Örnsköldsvik delade kultur- och fritidsnämnden traditionsenligt ut ett antal stipendier som uppskattning för lovvärda insatser och prestationer inom kultur, idrott, friluftsliv och ledarskap.

Arne Söderströms hembygdsstipendium, 30 000 kronor, tilldelades Primus Motor

Föreningen Primus Motor premieras "för sitt arbete med att bevara, dokumentera och sprida kunskap om Örnsköldsviks anrika industrihistoria. Föreningen har varit verksam i 30 år och har införskaffat en stor samling äldre lokalt producerade fordon och maskiner för industrin som de renoverar och visar upp. Föreningen arbetar också idogt med att informera allmänheten om äldre industriföreteelser i kommunen för att på så sätt bevara och öka kunskapen om kommunens viktiga industriella kulturarv. Deras berättarkvällar och andra arrangemang är välbesökta och uppskattade."

Börje Göransson, grundare av Primus Motor

Börje Göransson, grundare av Primus Motor , lyssnar till Björn Olssons motivering till att föreningen får Arne Söderströms hembygdsstipendium.


Friluftsstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Bosse Edman

Bosse Edman får stipendiet för ”sitt ideella engagemang i SFK Storfiskarna där han starkt bidragit till att sportfiske, friluftsliv och vistelse i naturen blir möjligt för barn och ungdomar med en särskild prioritering på unga med funktionsnedsättning och utlandsfödda. Barn och ungdomar ges genom Bosses engagemang möjlighet att delta på fiskeutflykter och lovaktiviteter samt att prova på och regelbundet utöva castingsport. Som pensionär har Bosse också skapat möjlighet inom castingsporten för målgruppen 65+ att regelbundet träna casting och få en social samvaro. Dessutom är Bosse också en drivande kraft inom High Coast Seals, en förening som ger möjlighet för allmänheten att delta i kallbadsaktiviteter under vinterhalvåret. Bosses ideella engagemang, enorma energi och stora driv har gett möjlighet till många Ö-viksbor och besökare att upptäcka och utöva dessa verksamheter.”

Bosse Edman t

Bosse Edman tackar för friluftstipendiet


Idrottsstipendiet, 15 000 kronor tilldelades Anna Mannelqvist

Anna Mannelqvist, får stipendiet för " sitt enorma engagemang i flertalet föreningar, nu senast i Vårby IK. Anna bidrar till att så många fler barn och unga hittar rörelseglädjen i idrotten och får vara delaktiga i en omfattande social samvaro. Den utvecklingsresa hon bidragit till i flera föreningar i Örnsköldsvik och för närvarande i Vårby IK, där värdegrundsarbete, inkludering och engagemang varit ledorden, har resulterat i att dessa föreningar är stora inom sitt område och får nationella erkännanden för sina verksamheter. Annas fokus och intresse för att alla ska kunna delta bidrar till att fler unga stannar längre inom sina idrotter och i synnerhet har arbetet med parasporten inom skidverksamheten fått stora framgångar.

(Bild saknas - Anna var tyvärr inte på plats under stipendieutdelningen)

Kulturstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Frida Perstrand

Frida Perstrand får årets Kulturstipendium för "sitt engagerande arbete inom slöjdkulturen där hon motiverar barn och unga att skapa kreativa projekt och processer. Med inspiration, bred kunskap och en förmåga att motivera sprider Frida den kreativa lusten att skapa till barn och unga i Örnsköldsvik. Frida behärskar många områden inom den konstnärliga sfären och har en imponerande förmåga att se, möta och uppmuntra andra människor att våga prova och utveckla sina förmågor inom olika hantverk."

Frida Perstrand

Frida Perstrand tilldelades kulturstipendiet


Ledarstipendiet delades i år mellan Tommy Nordin och Jannike Tjällman som får 8 000 kronor vardera

Tommy Nordin, Friska Viljor Akademi, premieras för sitt engagemang för unga killar som söker sig till fotbollens värld. Tommy är kittet som håller ihop idrottsfamiljen och skapar bra förutsättningar under de mest känsliga åren under uppväxten. Han skapar en trygghet och en fast punkt för dessa unga fotbollsspelare så att de får bra förutsättningar för att klara skolan, att utvecklas som spelare och växa upp till trygga förebilder inom såväl idrotten som livet i stort.

Jannike Tjällman premieras för sitt mångåriga engagemang i Örnsköldsvik konståkningsklubb. I föreningen är Jannike både tränare och koreograf för såväl enskilda åkare som den fantastiska årliga isgalan som föreningen arrangerar. Jannike är en duktig pedagog, inspirerande ledare och uppskattad förebild som också bidrar till att utveckla program för många andra föreningar än sin egen. Jannikes fokus är att alla ska utvecklas och få roliga upplevelser samtidigt som de utvecklas inom idrotten. Jannike bidrar också till att stötta unga ledare att utvecklas inom sporten och inom ledarskapet.

Tommy Norlin

Tommy Norlin, var en av ledarskapsstipendiaterna.

Jannike Tjällman

Jannike Tjällman var den andra ledaren som fick stipendium


Mästerskapsstipendiet tilldelades Tilda Johansson, Anundsjö SKF

Tilda Johansson får stipendiet för sina insatser inom skidskytte 2023 där hon tog två silver och ett brons i Europamästerskapen inom Spring, Jaktstart och Mixstafett. Dessutom tog hon ett SM-guld och en seger i totala IBU Cup.

Tilda Johansson

Skidskytten Tilda Johansson fick mästerskapsstipendiet


Starka prestationer inom isracing

Utöver ovan nämnda stipendier uppmärksammades även ÖMK rundbana och deras isracingförare Martin Haarahiltunen som försvarade sin världsmästartitel med sitt 3:e VM-guld samt Stefan Svensson som tog  SM:guld  och vann den sista VM-GP tävlingen (han avslutar dessutom sin internationella karriär med denna vinst)

Stefan Svensson och Martin Haarahiltunen

Stefan Svensson och Martin Haarahiltunen - respekterade namn inom isracing

Nya medborgare med blommor och diplom

Ett femtiotal nya medborgare välkomnades med blommor och diplom

Publicerad: