Ja

Vandring och naturupplevelser utöver det vanliga

Vill du komma ut i naturen finns det en mängd vandringsleder som passerar till kulturmiljöer, grottor, utsiktsplatser och orörda naturlandskap. Härliga upplevelser där du kombinerar det bästa av världar där du får motion, känner lugnet och kan njuta en stund av din matsäck och blicka ut över vidunderliga vyer från en utsiktsplats med vindskydd och grillplatser.

Stadsnära och naturnära leder för både motion och avkoppling

En av Örnsköldsviks alla fördelar är att vi har nära till naturen. Runt om kommunen finns en rad vandringsleder som väntar. Vissa är tillgängliggjorda för att alla målgrupper ska ha en möjlighet att komma ut i vår fantastiska natur, som är en del av världsarvet Höga Kusten. Nedan ger vi dig några exempel på att vad du kan upptäcka och uppleva, men det finns fler.

Tips på vandringsleder:

Naturguiden webbplats Länk till annan webbplats.

Utsiktsplatser med fantastiska vyer.

Utsiktsplatser med fantastiska vyer.

Rastplatser för fika och en stunds avkoppling.

Rastplatser för fika och avkoppling, både i skogslandskapen och på vissa skärgårdsöar som Malmön och Vågön.

Stugor för övernattning.

Vandring är en naturupplevelse som är balsam för både kropp och själ.

Exempel på vandringsleder i Örnsköldsvik

Gula leden

Stadsberget Åsberget erbjuder en vidunderlig utsikt över land, stad och hav. Här finns den 6 km långa Gula leden. Där vandrar du mellan enorma stenblock, mäktiga klapperstensfält, förbi branta stup och slipade berghällar.

Arnäsleden

70 km lång kulturled vars stigar och kärrvägar förr band ihop byar och fäbodar med socknens kyrka. Leden passerar jordbruksbygder, skogar, utsiktsberg, fiskevatten, fäbodvallar, badställen, grottor, fornlämningar och en kvarn.

Lotsstigen

Längs den 9 km långa gångstigen finns fina utsiktsplatser på Alkaberget och Vårdkasberget, samt havsstränder med badplatser och rastplatser. Vid Fiskevistet i Skeppsmaln finns ett surströmmingsmuseum och en restaurang.

Hälsans stig

Stigen är 7 km lång och går runt den natursköna Höglandssjön. En populär promenadslinga nära centrum som passar alla former av motion. Längs slingan finns även motionsredskap och en lekplats vid Florabadet.

Varvsberget

Berget ligger mitt i staden, med en vidunderlig utsikt. Från toppen kan du vandra ut på Höga Kustenleden. Halvvägs upp på berget ligger Hörnsjön, där finns ett elljusspår, utegym, vindskydd och grillplatser.

Urskogsleden

Den 45 km långa leden börjar vid Björna camping och leder till Vändåtbergets naturreservat. Där möter du orörda skogar, randdelta efter isälvar, modernt skogsbruk, spår av gamla kulturer och avtryck från den samiska bosättningen.